Kaj je rekuperacija ali prezračevanje zraka


Kaj je rekuperacija zraka in prezračevanje z rekuperacijo? Rekuperacija zraka je rešitev proti vlagi, plesni, povišani vrednosti CO2 in Radona v vašem domu z minimalno izgubo toplote..

GSM: + 386 31 721 920

Prijavnica

FERAL, Alen Ferš s.p.
Rekuperator je poseben namenski protitočni toplotni izmenjevalec z rekuperacijo energije, ki je nameščen v dovodnem in odvodnem zračnem toku sistema za obdelavo zraka, da se pridobi odpadna toplota. Na ta način uporabljajo odpadno energijo za ogrevanje zraka, nadomestijo del energije in s tem izboljšajo energetsko učinkovitost celotnega prezračevalnega sistema.

kaj-je-rekuperacijakaj-je-rekuperacija

Ugodna cena
V primerjavi z klasičnim zračenjem boste prihranili pri ogrevanju in imeli hkrati prezračen prostor


Na voljo tudi izven delovnega časa
Se pojavi težava ob dela prostih dnevih. Na voljo smo vam za nasvet in storitev tudi izven delovnega časa


Strokovni monterji
Naši strokovni monterji bodo storitev izvedli profesionalno in z čim manj onesnaženja saj uporabljamo profesionalno orodje


Obnavljanje toplote

Prezračevanje z rekuperacijo toplote (HRV), znano tudi kot mehansko prezračevanje z rekuperacijo toplote (MVHR), je prezračevalni sistem z rekuperacijo energije, ki deluje med dvema viroma pri različnih temperaturah. Kaj je rekuperacija torej? Rekuperacija toplote je metoda, ki se vse pogosteje uporablja za zmanjšanje potreb po ogrevanju in hlajenju (in s tem stroškov energije) stavb. Z rekuperacijo preostale toplote v izpušnih plinih se svež zrak, ki se dovaja v klimatsko napravo, predhodno segreje (predhladi), entalpija svežega zraka pa se poveča (zmanjša), preden svež zrak vstopi v prostor ali v hladilnik zraka. klimatske naprave izvaja toplotno in vlažno obdelavo. Tipičen sistem rekuperacije toplote v stavbah je sestavljen iz osrednje enote, kanalov za svež in odpadni zrak ter ventilatorjev. Izpušni zrak stavbe se uporablja kot vir toplote ali hladilno telo, odvisno od podnebnih razmer, letnega časa in zahtev stavbe. Sistemi za rekuperacijo toplote običajno pridobijo približno 60–95 % toplote v odpadnem zraku in so znatno izboljšali energetsko učinkovitost stavb.

Načelo delovanja

Prezračevalna enota s toplotno črpalko in zemeljskim toplotnim izmenjevalnikom.

Sistem rekuperacije toplote je zasnovan za dovajanje klimatiziranega zraka v zasedeni prostor za vzdrževanje določene temperature. Sistem rekuperacije toplote ohranja hišo popolnoma prezračeno, hkrati pa vrača toploto, ki se oddaja iz notranjega okolja in s tem prihrani z energijo ogrevanja. Namen sistemov za rekuperacijo toplote je prenos toplotne energije (entalpije) iz ene tekočine v drugo tekočino, iz ene tekočine v trdno snov ali s trdne površine na tekočino, pri različnih temperaturah in v toplotnem stiku. V večini sistemov za rekuperacijo toplote ni neposredne interakcije med tekočino in tekočino ali tekočino in trdno snovjo. V nekaterih sistemih za rekuperacijo toplote opazimo puščanje tekočine zaradi razlik v tlaku med tekočinami, kar povzroči mešanico obeh tekočin.

Energetsko varčna vloga rekuperacije toplote in recirkulacije v prezračevalnih sistemih

Recirkulacija zraka v prezračevalnih sistemih je v bistvu mešanje določene količine odpadnega zraka v dovodni zrak. Ta postopek zagotavlja zmanjšanje porabe energije pri ogrevanju svežega zraka v zimski sezoni.

Rekuperacija toplote pri prezračevanju je način prenosa toplotne energije iz toka izpušnega zraka v dovodni zračni tok. Rekuperacija toplote se uporablja, ko obstaja temperaturna razlika med odvodnim in dovodnim zrakom, da se poveča temperatura svežega zraka. Ta postopek ne pomeni mešanja zračnih tokov, proces prenosa toplote pa poteka skozi kateri koli material.

Prezračevanje z rekuperacijo toplote je najpogostejši način uporabe rekuperacije toplote. Glavni element tega sistema je enota za obdelavo zraka, ki vključuje toplotni izmenjevalnik ali regenerativni rekuperator. Naprava dovodne enote z rekuperatorjem omogoča prenos na ogret zrak do 80%-90% toplote, kar znatno zmanjša moč grelnika zraka. Dovodni zrak se segreje v primeru pomanjkanja toplotnega toka iz rekuperatorja.

Glavna razlika med rekuperacijo in recirkulacijo je odsotnost mešanja zraka iz prostora navzven. Rekuperacija toplote je uporabna v večini primerov, medtem ko ima recirkulacija številne omejitve, ki so določene v predpisih vlade.


Recirkulacija je omejena v prostorih:

- kjer se poraba zraka določa na podlagi izpuščenih škodljivih snovi;

- kjer so patogene bakterije in glive v visokih koncentracijah;

- V zaprtih prostorih s prisotnostjo škodljivih snovi, sublimiranih ob stiku z ogrevanimi površinami;

- pri katerih se dela izvajajo s škodljivimi ali vnetljivimi plini in hlapi; in

- Kjer se lahko sproščajo vnetljivi prah in aerosoli.Recirkulacija v klimatskih napravah se pogosteje uporablja pri visoki produktivnosti sistemov, ko je izmenjava zraka lahko od 600-900 cfm do 6.000-9.000 cfm. Odstranjeni zrak nosi veliko zalogo toplotne energije, ki jo meša v zunanji tok. Odstranjeni zrak omogoča zvišanje temperature dovodnega zraka in s tem zmanjšanje zahtevane moči grelnega elementa. Toda v takih primerih mora zrak pred ponovnim vstopom v prostor iti skozi filtrirni sistem.

Recirkulacijsko prezračevanje povečuje energetsko učinkovitost in rešuje problem prihranka energije v primeru, ko 70%-80% odpadnega zraka ponovno vstopi v prezračevalni sistem.

Klimatske enote z rekuperacijo je mogoče namestiti pri skoraj vsakem pretoku zraka (od 115 cfm do nekaj tisoč cfm), tako majhnih kot velikih. Rekuperacija omogoča tudi prenos toplote iz odvodnega zraka na dovodni zrak, kar zmanjša potrebo po energiji za grelni element.

Klimatska naprava z rekuperacijo ali recirkulacijo je vedno kompleksen organizem, ki zahteva visoko organizirano upravljanje. Klimatska enota za svojo zaščitno škatlo skriva glavne komponente, kot so:

- Dva ventilatorja različnih tipov, ki določata zmogljivost inštalacije glede na pretok;

- Rekuperator toplotnega izmenjevalnika, ki ogreva dovodni zrak s prenosom toplote iz odpadnega zraka;

- električni grelec, ki segreje dovodni zrak na zahtevane parametre v primeru pomanjkanja toplotnega toka iz odvodnega zraka;

- zračni filter, ki nadzoruje in čisti zunanji zrak ter čisti odpadni zrak pred rekuperatorjem (za zaščito toplotnega izmenjevalnika);

- Motorizirane zračne lopute je mogoče namestiti pred odvodne kanale za dodatno kontrolo pretoka zraka in zapiranje kanala, ko je oprema izklopljena;

- obvodne lopute, ki v topli sezoni usmerjajo zračni tok mimo rekuperatorja in s tem ne segrevajo dovodnega zraka, temveč ga dovajajo neposredno v prostor; in

- Recirkulacijska komora, ki zagotavlja mešanje odstranjenega zraka v dovodni zrak in zagotavlja recirkulacijo zračnega toka.

Poleg glavnih komponent klimatske naprave vključuje tudi veliko število majhnih komponent, kot so senzorji, sistem avtomatizacije za nadzor in zaščito itd.

Vsi sestavni elementi klimatske naprave morajo biti pravilno integrirani v operacijski sistem enote in v ustreznem obsegu opravljati svoje funkcije. Nalogo nadzora delovanja vseh komponent rešuje avtomatiziran sistem za nadzor procesa. Komplet za namestitev vključuje senzorje, ki analizirajo svoje podatke. Krmilni sistem prilagaja delovanje potrebnih elementov. Krmilni sistem omogoča nemoteno in kompetentno izpolnjevanje ciljev klimatske naprave pri reševanju kompleksnih problemov interakcije vseh elementov enote med seboj.

Skratka, uporaba enot z rekuperacijo ali recirkulacijo v prezračevalnih sistemih omogoča sistemu izrabo energije odpadnega zraka. Ta postopek omogoča zmanjšanje stroškov energije, povezanih z ogrevanjem dovodnega zraka, in stroškov delovanja prezračevalnega sistema. Uporaba toplote izpušnega zraka je sodobna energetsko varčna tehnologija. Izvajalcem omogoča pristop k modelu "pametnega doma ali zgradbe", v katerem se katera koli razpoložljiva vrsta energije uporablja najbolj učinkovito in v največji možni meri.

Delite stran rekuperacija-prezracevanje.si - kaj-je-rekuperacija na socialnem omrežju

Družabna omrežja ki nam omogočajo, da objavljamo podatke o strani rekuperacija-prezracevanje.si - kaj-je-rekuperacija, in s tem sporočamo drugim, kaj rekuperacija-prezracevanje.si ponuja.. Povezovanje z ljudmi, ki nam sledijo in nas spremljajo na socialnih omrežjih na omogoča, da z njimi gradimo poseben odnos. Predvsem pri objavljanju in deljenju vsebine ali objav.


kaj-je-rekuperacija - Kaj je rekuperacija ali prezračevanje zraka

rekuperacija-prezracevanje.si

rekuperacija-prezracevanje.si uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Zaprite okno in se z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.